bxlogos2 bxlogos3 bxlogos4 bxlogos5 bxlogos6 bxlogos7

10 slaaptips

1. Investeer in een goede slaapomgeving
Uw bed moet lang en breed genoeg zijn en de juiste stevigheid hebben, waardoor er geen druk ontstaat op gewrichten, heupen, schouders en borstkas. Een goed kussen dat neksteun geeft, verbetert uw slaap. De optimale slaapkamertemperatuur ligt tussen 14 en 18 graden. De kamer moet donker zijn. U merkt ook met uw ogen dicht dat het licht is. Het licht zorgt ervoor dat er processen in uw lichaam in werking treden, die ervoor zorgen dat u wakker wordt.

2. Houdt u aan vaste tijden
Door structuur aan te brengen in de tijden waarop u naar bed gaat en opstaat, zorgt u voor een routine waaraan het lichaam went. Zelfs als u laat bent gaan slapen, of ‘s nachts slecht hebt geslapen, is het goed om op dezelfde tijd als altijd op te staan. Doet u dit niet, dan verstoort u uw dagritme en riskeert u dat u de volgende nacht weer slecht slaapt.

3. Ontspan voordat u naar bed gaat
Neem de tijd om uw lichaam de mogelijkheid te geven te ontspannen voordat u gaat slapen. Vermijd activiteiten die mentale of fysieke inspanning vereisen. Laat de slaapkamer een kamer voor ontspanning en slaap zijn en gebruik het bed niet om in te werken, tv te kijken e.d. Pas vooral het licht in de slaapkamer aan, zodat er een intieme sfeer gecreëerd wordt.

4. Geniet van het daglicht
Door overdag te genieten van het zonlicht vermindert het melatoninegehalte in ons bloed. Dit zorgt ervoor dat we ons uitgerust en alert voelen. Tegen de avond, als het daglicht is verdwenen, wordt de hoeveelheid melatonine verhoogd en voelen we ons moe worden. Door ons in het daglicht te begeven maken we het onze biologische klok gemakkelijker om onze slaapbehoefte te reguleren.

5. Als u niet kunt slapen, sta dan op!
Als u niet kunt slapen, sta dan gewoon op en ga iets doen dat ontspanning geeft. Als u zich moe voelt gaat u terug naar bed.

6. Neem regelmatig beweging
Door regelmatig te bewegen, bij voorkeur drie keer per week, wordt u fysiek moe. Bovendien zorgt de beweging zelf ervoor, dat er kalmerende stoffen in uw lichaam worden geproduceerd. Daarnaast zorgt de inspanning voor een diepere en meer continue slaap, met als effect dat u uitgerust en monter weer wakker wordt. Ga echter niet vlak voor bedtijd trainen. U kunt dan moeilijker inslapen omdat uw lichaam niet voldoende heeft kunnen ontspannen.

7. Ga niet hongerig naar bed
Wat u eet is belangrijk voor uw welzijn en uw slaap. Ga niet hongerig naar bed, maar eet uw avondeten ook niet te laat. Een uitgebreide maaltijd vlak voor het naar bed gaan, zorgt ervoor dat uw spijsvertering langer aan het werk blijft. Neem liever een lichtere maaltijd die de honger stilt en geniet verder van een goed ontbijt.

8. Verminder uw consumptie van cafeïnehoudende dranken
Vermijd het drinken van dranken die cafeïne bevatten – zoals koffie en thee – en die het waak-slaapcentrum van de hersenen stimuleren. Een verhoogde consumptie van cafeïnehoudende dranken kan betekenen dat u moeite heeft met inslapen en dat de kans groter is dat u ‘s nachts wakker wordt. Daardoor krijgt u niet de kwalitatieve slaap die u nodig hebt.

9. Pas op met nicotine en alcohol
Alcohol en nicotine hebben negatieve effecten op uw slaapritme. Studies hebben onder andere uitgewezen dat de hoeveelheid diepe slaap en droomslaap afneemt als u nicotine en alcohol in uw bloed hebt.

10. Vermijd het gebruik van slaapmiddelen
Het gebruik van slaapmiddelen kan tot verslaving leiden. Ze mogen niet gedurende langere tijd worden gebruikt. Neem altijd contact op met uw arts om te bespreken of er andere manieren zijn om de oorzaak van uw slaapprobleem op te lossen.